Czy rodzaj miodu ma znaczenie?

Miód to produkt spożywczy, który od wieków gości w polskiej kuchni. Traktuje się go jako rodzaj przyprawy oraz lek pochodzący z “domowej” apteki. Dobry miód ma szereg dobroczynnych właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na sklepowych półkach można znaleźć dziesiątki miodów różnego typu – czy rodzaj takiego produktu powinien mieć dla nas znaczenie?

Rodzaje miodów

Miody (https://ranozebrano.pl/miody) różnią się między sobą smakiem, zapachem, barwą. Miody naturalne występują w kilku wariantach w zależności od tego, jak powstały.

  • Miód gryczany – jest pozyskiwany z pyłków gryki, przez co ma bardzo charakterystyczny smak. Posiada ciemną barwę i polecany jest do spożycia przy chorobach układu krążenia, miażdżycy czy kłopotach z pamięcią.
  • Miód lipowy – jest to popularny rodzaj miodu, który posiada łagodny smaki bursztynową barwę. Regularne spożywanie mody lipowego korzystnie wpływa na pracę nerek oraz funkcjonowanie układu moczowego.
  • Miód z drzew iglastych – do najczęściej spotykanego typu miodu należy wersja sosnowa. Miód z drzewa iglastego ma charakterystyczny zapach, jest mniej słodki od miodów kwiatowych. Nadaje się nawet do utworzenia inhalacji.
  • Miód wielokwiatowy – Jest to najpopularniejszy rodzaj miodu, który ma uniwersalne zastosowanie. Ma słodki i jednocześnie delikatny smak, w którym wyczuwalne są nuty kwiatowe.
  • Miód wrzosowy – ten rodzaj miodu posiada lekko gorzki, stosunkowo ostry smak. Nie można go pomylić z żadnym innym typem miodu, ponieważ posiada wyraźny aromat wrzosów. Miód wrzosowy wykazuje silne działanie antyseptyczne, jest świetny do walki z przeziębieniem czy z zapaleniem jamy ustnej.
  • Miód spadziowy – jest to całkiem inny typ miodu. Powstaje bowiem z wydzieliny mszyc i czerwców zbieranej przez pszczoły. Spadź może pochodzić zarówno z drzew iglastych, jaki liściastych. ten typ miodu jest bardzo bogaty w składniki odżywcze i zdrowotne, dlatego też jest powszechnie wykorzystywany w medycynie ludowej.

Jaki miód wybrać?

Miód najlepiej jest samodzielnie spróbować i dopiero wówczas wybrać odpowiedni typ. Miody są bowiem bardzo różne, a przy tym mają całkiem inne właściwości. Koniecznie należy kupować miód naturalny – można go rozpoznać poprzez sprawdzenie wagi (1 l miodu waży 1,35–1,44 kg). Naturalny miód z biegiem czasu ulega krystalizacji, co jednak nie wpływa na jego wartości odżywcze czy przydatność do spożycia. Miód sztuczny jest zamiennikiem miodów naturalnych, jednak nie ma żadnych wartości odżywczych. Do tego jest znacznie bardziej kaloryczny.

Przyroda zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Post Author: Franek